Agatha Christie Magyar Rajongói oldalaˇPoirotˇMiss MarpleˇAgatha életeˇCsaládjaˇKönyvrészletekˇKépekˇÉletrajzˇExtrákˇJátékok

[Navigation]

[+] Interaktív

[+] Életrajz

[+] Művei

[+] Képek

[+] Család

[+] Cikkek

[+] Extrák

[+] Könyvajánlók

[+] Könyvelemzés

Login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
Indulás: 2007-06-21
 

Poirot: Mrs. McGinthy halott
TCM:   Hétfő (Március 23.) 16:15
 TCM:   Kedd (Március 24.) 6:00

A kristálytükör meghasadt 
Z.E.   Szombat (Április 4.) 18:05
Z.E.   Vasárnap(Április 5.) 11:55

Miss Marple: Szemfényvesztők
M1:   Szombat (Április 4.) 20:15

-----------------------------------

További könyvek megjelenése várható:

Februárban: A ferde ház

Áprilisban: Bűbájos Gyilkosok

Júniusban: A fogorvos széke

Legújabb könyvek:

Szeptember: Poirot nyomoz

Október: Pókháló

November: Gyilkolni könnyű

Januárban: Függöny - Poirot utolsó esete

-----------------------------------


...Szerinted?...
Mi legyen az oldal következő témája?

Nemesis
Paddington 16:50
Egy marék rozs
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ip-location

Gyilkosság a múltban - nyomozás a jelenben. Agatha Christie munkássága során újra és újra visszatért ehhez a koreográfiához. Először az 1932-ben megjelent Tizenhárom rejtély című novelláskötetben bukkant fel, ahol az első tizenkét történetben a rejtvény egy régebben történt eset kiderítése, ezért ezek a rövid történetek akár bemelegítésnek is tekinthetők a további regényekhez.
Az 1943-ban megjelent Öt kismalacon kívül ilyen regények még: a Szunnyadó gyilkosság, a Nemezis, A sors kapuja és Az elefántok nem felejtenek. Ezek mindegyikében a „nyomozó” régen kihűlt nyomok, valamint a tanúk visszaemlékezései alapján deríti ki az igazságot.

Agatha Christie egész írói pályafutása alatt csodálatra méltó leleményességgel dolgozta bele műveibe (néha csak a címbe, néha viszont a cselekménybe is) kedvenc angolszász gyermekverseit, mondókáit. Az Öt kismalacon kívül ilyen például a Három vak egér, a Gyilkosság a diákszállóban, a Tiz kicsi néger, és az Egy marék rozs is.
Jelen esetben a regény szerkezeti vázát egy igen népszerű, először 1728-ban lejegyzett versike adja, aminek kis hazánkban leginkább az „Ez elment vadászni…” kezdetű mondóka felel meg.

Agatha Christie több regényében idézett részleteket valamely Shakespeare regényből. Az Öt kismalacban a Romeo és Júlia II. felvonásának 2. jelenetéből vett idézet kapott helyet, mégpedig Mészöly Dezső fordításában.
A többi visszatérő motívum között muszáj megemlíteni egy Agatha Christie által nagyon kedvelt, ám erkölcsileg megkérdőjelezhető spanyol mondást, ami így szól (legalábbis az egyik fordítás szerint): „Ami kell, vedd el, de fizesd meg az árát.”, hiszen több művében is alkalmazta.

Monsieur Hercule Poirot-t felkeresi egy figyelemre méltó hölgy, és megbízza egy tizenhat évvel korábban történt gyilkosság valódi elkövetőjének megtalálásával. Nem mindennapi esetről van szó, hiszen a hölgy a megbízó, az édesapja az áldozat, és az édesanyja az, aki állítólag a szörnyű tettet elkövette. De a halálos ágyán írt levélben mást állít. Igazi Poirot-nak való feladat.

Tizenhat év telt el a híres bűneset óta. Tizenhat éve megmérgeztek egy híres festőt. Tizenhat éve a tett elkövetésével a festő feleségét vádolták meg. Tizenhat éve a feleséget el is ítélték. Egy évvel később meghalt a börtönben. Halála előtt azonban levelet írt a lányának, amelyben azt állítja, ártatlan.

A fiatal hölgy, aki Poirot-t felkereste, az ő gyermekük. És mielőtt férjhez menne, szeretné megtudni az igazságot. Mindegy mi az, de tudni akarja. És itt jön a képbe kedvenc belga nyomozónk, aki elolvassa a rendőrségi aktákat, felkeresi a nyomozást vezető felügyelőt, a védőügyvédet, az ügyészt, a bírót, a szemtanúkat, elolvassa a korabeli újságokat, és természetesen közben kombinál. Poirot ismét zseniális: ha kell, hazudik, ha úgy látja jónak, igazat mond - teszi mindezt azért, hogy kiderüljön az igazság. A teljes igazság.

A regény alapján készült, a londoni Duchess Theatre-ben 1960. március 23-án bemutatott színdarabot (Go Back for Murder) Agatha Christie alkalmazta ugyan színpadra, ám a hozzáértők szerint sajnos nem tekinthető a legsikerültebb adaptációknak. Az egyik legjobban sikerült Poirot-regény alapján készült színdarab mindössze egyetlen hónapig ment, és azóta sem újították fel.


**A legújabb magyarországi mémes oldal. Ismerd meg most!Oszd, lájkold!** Nevess, szórakozz, kattints ide! Ne unatkozz!*    *****    Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok