Agatha Christie Magyar Rajongói oldalaˇPoirotˇMiss MarpleˇAgatha életeˇCsaládjaˇKönyvrészletekˇKépekˇÉletrajzˇExtrákˇJátékok

[Navigation]

[+] Interaktív

[+] Életrajz

[+] Művei

[+] Képek

[+] Család

[+] Cikkek

[+] Extrák

[+] Könyvajánlók

[+] Könyvelemzés

Login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
Indulás: 2007-06-21
 

Poirot: Mrs. McGinthy halott
TCM:   Hétfő (Március 23.) 16:15
 TCM:   Kedd (Március 24.) 6:00

A kristálytükör meghasadt 
Z.E.   Szombat (Április 4.) 18:05
Z.E.   Vasárnap(Április 5.) 11:55

Miss Marple: Szemfényvesztők
M1:   Szombat (Április 4.) 20:15

-----------------------------------

További könyvek megjelenése várható:

Februárban: A ferde ház

Áprilisban: Bűbájos Gyilkosok

Júniusban: A fogorvos széke

Legújabb könyvek:

Szeptember: Poirot nyomoz

Október: Pókháló

November: Gyilkolni könnyű

Januárban: Függöny - Poirot utolsó esete

-----------------------------------


...Szerinted?...
Mi legyen az oldal következő témája?

Nemesis
Paddington 16:50
Egy marék rozs
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ip-location
Nemezis
 
Ismét egy görög fogalom, ami könnyűszerrel zavarba hoz bennünket. Mert ugye ki tudja kapásból a nemezis szó jelentését? Nekem is segítségre volt szükségem a megfejtéshez, úgyhogy elővettem Apollodórosz Mitológiáját, elvégre egy kortársnak kell legjobban ismernie saját hitvilágát. Most sem okozott csalódást: Nemezis a bosszú istennője volt a görögök hitvilágában.

De hogyan kerül egy Christie regény borítójára? Csak nem Hellász földjén történt valami gonoszság, némi misztikummal keverve? Nos, efféléről szó sincs. Egy percre sem hagyjuk el Albion ködös szigetét, ahol az írónő egyik híres alakjával ismerkedhetünk meg.

Miss Marple - mert róla van szó - bizony jócskán túl van már a hatvanon, egészsége lehetne jobb is. Orvosai kedvenc időtöltésétől is eltiltották, így csupán sóvárgó szemekkel nézheti a kertjét - tilos dolgoznia benne.
Szelleme viszont még nem kopott meg, ezért is éli meg szomorúan a testi leépülést. A csendes, és már-már unalmasnak mondható hétköznapoknak azonban vége szakad, amikor megismerkedik egy régi ismerősének végakaratával.

Mr. Rafiel nem állt szoros kapcsolatban az idős hölggyel, egészen pontosan csupán egy alkalommal találkoztak, amikor is közösen derítettek ki egy bűnügyet (erről bővebben olvashatunk a Rejtély az Antillákon című kötetben). Szóval a néhai azzal a feladattal bízza meg Miss Marple-t, hogy derítse ki az igazságot.

Azt azonban már nem közli, hogy pontosan miről is van szó. Mi történt, kivel, mikor, hogyan? Az elhunyt üzletemberre egyáltalán nem volt jellemző az efféle hanyagság. A hiányosságok azonban felkeltik Miss Marple az érdeklődését, aki biztosra veszi, hogy idővel megkapja a szükséges tájékoztatást.

Effélék helyett azonban egy értesítést hoz a postás. Mégpedig arról, hogy halála előtt Mr. Rafiel elintézett egy körutazást korosodó barátnője számára. Vajon miért? Talán a résztvevők között van az áldozat, esetleg a tettes - elmélkedik Miss Marple.
Kastély és parklátogatás közben igyekszik minél többet megtudni a társaságról, de nem jár túl nagy sikerrel. A résztvevők egyáltalán nem úgy néznek ki, mint akik bármikor képesek lettek volna ártani bárkinek.
Áldozatnak is nehéz lenne őket elképzelni - szóval semmi nyom. Már-már feladná a nyomozást, amikor az útba ejtett városok egyikében felkeresi egy hölgy azzal a meglepő hírrel, hogy az elhunyt kérésére néhány napig náluk fog lakni.

Aztán lassan-lassan körvonalazódni kezd egy néhai gyilkosság, aminek már az elkövetőjét is elítélték. Aki nem volt más - minő meglepetés - mint Mr. Rafiel fia.

Nagyon-nagyon egyszerű stílusban megírt történet, középpontban egy idős hölgy gondolataival, életszemléletével, emberismeretével. Egyszerűsége, amivel környezetéhez közeledik, jósága és megértése nagyon szimpatikus. S bár megérti és sajnálja a tettest - a gonoszságnak mindig el kell nyernie büntetését - ebből az elvből nem enged (így válik ő a bosszú istennőjévé).

Mindezeken felül még két ok miatt is érdekes Agatha Christie regénye: egyrészt mert ez az utolsó Miss Marple történet, valamint az első angol nyelvű kiadás évben (1971) ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő az írónőt.
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok