Agatha Christie Magyar Rajongói oldalaˇPoirotˇMiss MarpleˇAgatha életeˇCsaládjaˇKönyvrészletekˇKépekˇÉletrajzˇExtrákˇJátékok

[Navigation]

[+] Interaktív

[+] Életrajz

[+] Művei

[+] Képek

[+] Család

[+] Cikkek

[+] Extrák

[+] Könyvajánlók

[+] Könyvelemzés

Login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
Indulás: 2007-06-21
 

Poirot: Mrs. McGinthy halott
TCM:   Hétfő (Március 23.) 16:15
 TCM:   Kedd (Március 24.) 6:00

A kristálytükör meghasadt 
Z.E.   Szombat (Április 4.) 18:05
Z.E.   Vasárnap(Április 5.) 11:55

Miss Marple: Szemfényvesztők
M1:   Szombat (Április 4.) 20:15

-----------------------------------

További könyvek megjelenése várható:

Februárban: A ferde ház

Áprilisban: Bűbájos Gyilkosok

Júniusban: A fogorvos széke

Legújabb könyvek:

Szeptember: Poirot nyomoz

Október: Pókháló

November: Gyilkolni könnyű

Januárban: Függöny - Poirot utolsó esete

-----------------------------------


...Szerinted?...
Mi legyen az oldal következő témája?

Nemesis
Paddington 16:50
Egy marék rozs
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ip-location

Agatha Christie 1947 tavaszán, a BBC rádió felkérésére, az akkori brit uralkodó, VI. György édesanyja, Mária királyné (aki egyébként a család több nőtagjával együtt nagy Christie-rajongó hírében állt) nyolcvanadik születésnapja alkalmából Három vak egér címmel írt egy rövidke, mindössze húszperces rádiójátékot, amely 1947. május 26-án hangzott el először.

Három évvel később, 1950-ben, ugyanilyen címmel, kizárólag Amerikában, kisregény formában megjelent a rádiójáték kibővített változata. Amiből egy évvel később, 1951 karácsonyára maga Agatha Christie írt kétfelvonásos színművet. Mivel a londoni West Enden már futott egy darab ugyanilyen címmel, ezért az írónő lányának második férjétől származó ötlet alapján a mű címe Az egérfogó (The Mousetrap) lett.

Giles és Molly Davis egy éve házasok. Nem nagyon volt idejük hosszas ismerkedésre, nem sokkal a nagy találkozás után nyélbe is ütötték az esküvőt. Sajnos nem igazán találtak megfelelő otthonra, ám Molly örökölt egy teljesen berendezett szép kis viktoriánus udvarházat. Amit először el akartak adni, ám később mégis úgy döntöttek, beköltöznek, és Monkswell-udvarház Vendégfogadó néven panziót nyitnak.

Szerencsétlenségükre a nyitás éppen egy zimankós téli napra esett, amikor az is félő volt, hogy a szakadó hó miatt eljutnak-e hozzájuk az előre bejelentkezett vendégek, hogy elfoglalhassák a számukra kijelölt szobákat. Szerencsére a vendégek szép lassan megérkeznek. Az persze csak az első találkozások után derül ki, hogy elég fura alakok gyűltek össze.

Christopher Wren, a mindig kócos, vörös hajú, nyafogó hangú walesi fiatalember nem kifejezetten szimpatikus, olyan, mintha fura viselkedésével valami lényeges, fontos dologról akarná elterelni a figyelmet.

Mrs. Boyle nagydarab, rideg külsejű, agresszív, parancsoláshoz szokott asszony, aki szinte beteg, ha nem talál valami hibát, amit aztán a maga kiállhatatlan modorában szóvá tehet.

Metcalf őrnagy katonásan elegáns, keménykötésű, titokzatos férfi, akiről nagyjából annyit tudunk meg, hogy legfőképpen Indiában szolgált, és kifejezetten szereti, ha kétkezi munkát végezhet, hiszen fontos számára a jó kondíció megőrzése.

Mr. Paravicini is a fogadó vendége, de ő nem jelentkezett be előre. Külföldi, aki csupán azért van itt, mert, legalábbis saját elmondása szerint, autója fennakadt egy hóbuckán. Fiatalos mozgású, őszülő halántékú, mefisztói szemöldökű alak, aki szeret lábujjhegyen lopakodni, és a nőkkel szemben kivénhedt szatír módjára viselkedik.

Trotter detektív őrmester fiatal, energikus férfi, aki szintén váratlanul érkezik a vendégfogadóba, mégpedig sílécen, éppen akkor, amikor a hóvihar a szó szoros értelmében elvágja az épületet a külvilágtól.

Amikor a fogadót vezető fiatalasszony bejelenti, hogy nemsokára egy rendőr érkezik a házba, mindenki, beleértve őt és a férjét is, egy kissé ideges lesz. Olyan, mintha minden jelen lévőnek lenne valami takargatni valója.
Pedig a fiatalember csupán azért teszi meg az embert próbáló utat, hogy beszámoljon egy két nappal korábban, Londonban elkövetett gyilkosságról, és figyelmeztesse a jelen lévőket arra, hogy a gyilkos pillanatnyilag a házban tartózkodik. És újra ölni készül…

Agatha Christie egész írói pályafutása alatt csodálatra méltó leleményességgel dolgozta bele műveibe (néha csak a címbe, néha viszont a cselekménybe is) kedvenc angolszász gyermekverseit, mondókáit. A Három vak egéren kívül ilyen például a Gyilkosság a diákszállóban, a Tiz kicsi néger, és az Egy marék rozs is.

Kellemes, tipikusan christie-s alapszituációban játszódó történet, amiben sajnos terjedelménél fogva nem élvezhetjük kellő mélységben és ideig a megszokott leírásokat, illetve a részletesen kidolgozott jellemeket. Ám, ha jobban belegondolunk, éppen a mű rövid terjedelme hívja fel a figyelmet Agatha Christie írói nagyságára.


Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok