Agatha Christie Magyar Rajongói oldalaˇPoirotˇMiss MarpleˇAgatha életeˇCsaládjaˇKönyvrészletekˇKépekˇÉletrajzˇExtrákˇJátékok

[Navigation]

[+] Interaktív

[+] Életrajz

[+] Művei

[+] Képek

[+] Család

[+] Cikkek

[+] Extrák

[+] Könyvajánlók

[+] Könyvelemzés

Login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
Indulás: 2007-06-21
 

Poirot: Mrs. McGinthy halott
TCM:   Hétfő (Március 23.) 16:15
 TCM:   Kedd (Március 24.) 6:00

A kristálytükör meghasadt 
Z.E.   Szombat (Április 4.) 18:05
Z.E.   Vasárnap(Április 5.) 11:55

Miss Marple: Szemfényvesztők
M1:   Szombat (Április 4.) 20:15

-----------------------------------

További könyvek megjelenése várható:

Februárban: A ferde ház

Áprilisban: Bűbájos Gyilkosok

Júniusban: A fogorvos széke

Legújabb könyvek:

Szeptember: Poirot nyomoz

Október: Pókháló

November: Gyilkolni könnyű

Januárban: Függöny - Poirot utolsó esete

-----------------------------------


...Szerinted?...
Mi legyen az oldal következő témája?

Nemesis
Paddington 16:50
Egy marék rozs
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ip-location
A sorrendben hatodik, az írónő saját bevallása szerint is az egyik legpompásabb Miss Marple regény főszereplője, a tisztességtelenségben megkopaszodott Rex Fortescue elegáns irodájában komótosan elfogyasztja teáját, majd nem sokkal később görcsökben fetrengve csenget a titkárnőjéért, akit sikerül pár összefüggéstelen mondattal sokkolnia, majd rövid zűrzavar után a kórházba szállítás közben meghal.
A helyszínre érkező Neele rendőrfelügyelő itt értesül arról, hogy a halál oka mérgezés. Ám mielőtt a gyilkosságot a titkárnő nyakába varrná, kénytelen tudomásul venni az alkalmazott szer, a tiszafából kinyert taxin viszonylag hosszú hatóidejét, ami kizárja az alkalmazottak bűnösségét, és a nyomozás színterét áthelyezi az áldozat reggelijének környezetébe.

Így aztán nem sokkal később a felügyelő már a Tiszafa-kunyhóban (ennek modelljéül Agatha a Londontól harminc mérföldre fekvő Sunningdale-ben lévő hatalmas viktoriánus építmény egyik lakását vette, amelyben a húszas évek közepe táján élt első férjével, Archibald Christie-vel) kérdezősködik, és egyre kétségbeesettebben próbál valamire való gyanúsítottat találni.

A szerencse azonban elpártol tőle, mert hiába kívánta az itt élők többsége a tulajdonos halálát, nincs megfelelő bizonyíték, sőt, a családtagok és a személyzet vallomásai nemhogy megvilágítanák, inkább még jobban elködösítik az ügyet. Előrehaladás sehol, csak két újabb halott („a-gyilkosság-álcázása-gyilkosságokkal” motívum jellegzetesen christie-s, és olyan további regényekben is felbukkan, mint a Tragédia három felvonásban vagy Az ABC-gyilkosságok) és egy, az indulatokat felkorbácsoló végrendelet.

Szintén jellegzetesen chrisite-s megoldás a történet címeként, és egyben vezérmotívumaként alkalmazott nursery rhyme (morbid humorú angolszász mondóka) alkalmazása, amelynek elemeit csodálatra méltó következetességgel, egyetlen logikai hiba nélkül vonultatja végig a regényen.

Szorult helyzetében Neele felügyelő kénytelen elfogadni a felé nyújtott segítő kezet, amely bár igencsak ráncos, már számos alkalommal kihúzta a rendőrséget a kátyúból. Miss Marple (hát kis másról is lenne szó) szokása szerint szóba elegyedik a jelenlévőkkel, majd a hallottak alapján kialakítja saját elméletét.
Így végre nem csak arra a kérdésre kapunk választ, hogy ki mérgezte meg a kiállhatatlan üzletembert, hanem arra is fény derül, miért volt az áldozat zsebében egy marék rozs.

Az angolul először 1953-ban, magyarul pedig 1977-ben megjelent regény alapján több filmes adaptáció is készült. Először 1983-ban Vagyim Derbenyov rendezésében készült el egy 97 perces szovjet mozifilm; majd 1986-ban a BBC (Miss Marple szerepében Joan Hicksonnal, a rendezői székben pedig Guy Slaterrel) készített belőle 2x50 perces tévéfilmet.

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok