Agatha Christie Magyar Rajongói oldalaˇPoirotˇMiss MarpleˇAgatha életeˇCsaládjaˇKönyvrészletekˇKépekˇÉletrajzˇExtrákˇJátékok

[Navigation]

[+] Interaktív

[+] Életrajz

[+] Művei

[+] Képek

[+] Család

[+] Cikkek

[+] Extrák

[+] Könyvajánlók

[+] Könyvelemzés

Login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
Indulás: 2007-06-21
 

Poirot: Mrs. McGinthy halott
TCM:   Hétfő (Március 23.) 16:15
 TCM:   Kedd (Március 24.) 6:00

A kristálytükör meghasadt 
Z.E.   Szombat (Április 4.) 18:05
Z.E.   Vasárnap(Április 5.) 11:55

Miss Marple: Szemfényvesztők
M1:   Szombat (Április 4.) 20:15

-----------------------------------

További könyvek megjelenése várható:

Februárban: A ferde ház

Áprilisban: Bűbájos Gyilkosok

Júniusban: A fogorvos széke

Legújabb könyvek:

Szeptember: Poirot nyomoz

Október: Pókháló

November: Gyilkolni könnyű

Januárban: Függöny - Poirot utolsó esete

-----------------------------------


...Szerinted?...
Mi legyen az oldal következő témája?

Nemesis
Paddington 16:50
Egy marék rozs
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ip-location

Az eredetileg 1916-ban íródott, de a szerző ismeretlenségének köszönhetően csak 1920-ban megjelent krimi nem csupán az első Agatha Christie regény, hanem egyúttal Hercule Poirot bemutatkozása is.

Az angol detektívtörténetekre jellemző módon az eseményeket az olvasók megtestesüléseként szerepeltetett önkéntes segéd (Hastings kapitány) meséli el. Szellemi képességei ugyan nem teszik alkalmassá egyetlen bűntény felgöngyölítésére sem, ellenben krónikásnak tökéletesen megfelel.
Szerepe a rendelkezésre álló adatok, valamint környezet és a gyanúsítottak bemutatására korlátozódik. Illetve csodálnia kell a detektívet, aki látszólag értelmetlen apróságok alapján leplezi le a tettest, s ezáltal kiemelkedik az átlagemberek közül.

A kellőképpen bonyolult, szemlátomást jól kitervelt mérgezéses gyilkosság alaposan próbára teszi kedvenc belgánk szürke agysejtjeit, s bizony hónapokig tart mire összehívja az érintetteket, egy kötetlen levezető beszélgetésre, aminek végén a bűnös vagy bűnösök rendőri felügyelettel távoznak.
Ez a tetszetős és a későbbiekben is rendre alkalmazott befejezés a kiadó kérésére beiktatott változtatás volt, az eredeti kéziratban még tárgyalótermi                                  lezárás szerepelt.

Meglátásom szerint Agatha Christie készen tálalta a legismertebb hősét, hiszen a megjelenésére sokat adó, némileg hiú, alacsony termetű, derékban terebélyesedő belga ex-rendőr sem külsőre, sem pedig belső tulajdonságait illetően nem változik meg később.

A reménytelenül nőimádó Hastings kapitányon kívül feltűnik még Japp felügyelő, de azon kívül, hogy korábban már mindketten ismerték a főszereplőt, túl sok újdonságot nem tudunk meg róluk.

Apropó mérgezés. Christie feltűnően jól tájékozott méregügyileg, ami nem véletlen, hiszen a háború során a torquayi kórházban volt gyógyszerész (a könyv egyik szereplője hasonló munkát végez).
Ez a „szakmai” alaposság egyébként az egész életműre jellemező, nem találkozunk ismeretlen eredetű mérgekkel, mindennek jól átgondolt magyarázata és eredete van.

Még két érdekesség az első regényről. A titokzatos stylesi eset állítólag fogadásból született, Christie egyik nővére ugyanis kételkedett abban, hogy húga képes detektívtörténet írására.
Mindenki szerencséjére elvesztette a fogadást, mi pedig gazdagabbak lettünk egy krimiíróval. A könyvkiadó egyébként nevetségesen alacsony, csupán 25 font honoráriumot fizetett a jogokért.


Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok